Lichttherapie

Lichttherapie Berkel-Enschot

LICHTTHERAPIE

Licht geeft energie, het bepaalt mede hoe we ons mentaal en fysiek voelen en regelt onze biologische klok. Veel wetenschappers zijn het er over eens dat een gebrek aan licht, d.w.z. licht met een bepaalde intensiteit, ons minder energiek kan doen voelen. De wetenschappers zijn overtuigd van het bewijs dat regelmatig blootstelling aan een extra hoeveelheid helder licht ons positiever en energieker doet voelen.
Ook wordt beweerd dat licht en donker invloed hebben op serotonine, een neurotransmitter die onze stemming, ons hongergevoel en onze energieniveaus regelt, en op de productie van het hormoon melatonine. Een gebrek aan daglicht kan leiden tot overmatige productie van melatonine, waardoor we ons slaperig kunnen gaan voelen.
Klinische testen hebben aangetoond dat Bright Light Energy echt werkt. In 90% van de gevallen verdwijnt de herfstvermoeidheid en winterdepressie na regelmatig gebruik. Licht behandeling is algemeen geaccepteerd als een van de meest effectieve en veilige manier om de herfstvermoeidheid en winterdepressie te verjagen.

Voor wie?

Lichttherapie is geschikt voor mensen die lijden aan herfstmoeheid en/of winterdepressie

Herfstmoeheid en/of winterdepressie treedt op van september tot maart, gedurende de donkere dagen van het jaar. Een winterdepressie uit zich in een complex van klachten:
toename moeheid, afname interesse, lusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen, toenemende prikkelbaarheid, toename slaapbehoefte, veranderd slaappatroon, emotionele labiliteit, toename eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep/alcohol), toename lichaamsgewicht, afname behoefte sociale contacten, niet kunnen genieten en minder zin in sex.
Er bestaan ook veel mildere varianten van de seizoensgebonden depressie.

Een seizoensgebonden gevoel van vermoeidheid en energie verlies kan heel effectief behandeld worden met lichttherapie

De behandeling
  • meteen starten als de klachten beginnen
  • 30 min per dag op 20-30 cm afstand van het apparaat (10.000 lux)
  • Na 5 dagen beginnen de meeste mensen zich duidelijk beter te voelen, mocht je dan nog geen effect hebben gemerkt ga dan zeker 14 dagen door met de behandeling.
  • eventueel in januri-februari nogmaals een kuur doen, als de kalchten weer terug keren.
Lichttherapie Tilburg

In Therapeutisch Centrum De Zicht wordt deze behandeling alleen aanvullend op een andere behandeling gegeven.